Akademia Dobrego Nastroju

Warzywa na dobry nastrój: SZPARAGI

WARZYWO Z HISTORIĄ

PRZYSMAK KRÓLÓW I ARYSTOKRACJI

Szparagi są uprawiane od tysięcy lat, sięgając starożytnego Egiptu i Rzymu. Cenione za unikalny smak i właściwości lecznicze, szparagi były ulubionym warzywem królów i arystokracji. Dziś pozostają cenionym składnikiem w kuchniach na całym świecie. Uprawa szparagów wymaga cierpliwości i troski. Ta wieloletnia roślina najlepiej rośnie w dobrze przepuszczalnych, piaszczystych glebach z dużą ilością słońca. Szparagi sadzi się zwykle wiosną, używając karp (korzeni roślin jednorocznych) lub nasion (rzadziej). Cierpliwość jest kluczowa: szparagi potrzebują około trzech lat (sic!), aby wydać pełne plony. Jednak gdy się już zadomowią, grządka szparagów może przynosić delikatne pędy przez 15 lat lub dłużej. Co ciekawe, zarówno białe, jak i zielone pędy to ta sama roślina, tylko jedna jest uprawiana pod ziemią, a druga z udziałem słońca. Może i Wy spróbujcie posadzić grządkę szparagów u siebie w ogródku?

WYJĄTKOWY SMAK

MNÓSTWO MOŻLIWOŚCI

W kuchni zdziałacie z nimi cuda! Można je gotować na parze, grillować, piec z oliwą i solą morską lub zapiekać w cieście francuskim, czy pod beszamelem. Sprawdzają się też jako dodatek do sałatek i potraw smażonych. Delikatny, lekko słodkawy smak (białe szparagi) albo nieco bardziej wyrazisty (szparagi zielone) doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami, co czyni je idealnym dodatkiem do każdego posiłku. Dlatego warto zaprosić je na talerz, szczególnie na początku sezonu letniego. Zniechęca Was uciążliwe, długotrwałe obieranie? Jest na to sposób! Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni skrobak, a przygotowanie szparagów stanie się szybkie i bezproblemowe. Akademia Dobrego Nastroju CUCA szczególnie poleca skrobaki z karbowanym ostrzem, które nie tylko bez trudu usuwają śliską skórkę, ale również tworzą drobne rowki na przygotowanych warzywach, dzięki czemu ulubione dodatki, takie jak bułka tarta lub sos holenderski lepiej utrzymują się na powierzchni. Co więcej, obierając końcówki zielonych szparagów (zamiast je odłamywać) w łatwy sposób zwiększycie porcję tych pyszności. Przekonajcie się sami! 

BOGACTWO Z NATURY

WITAMINY I OCZYSZCZANIE OGANIZMU

Pod względem wartości odżywczych, szparagi okazują się prawdziwą skarbnicą. Są niskokaloryczne, ale bogate w witaminy i minerały. Porcja szparagów dostarcza znaczną ilość witamin A, C, E i K, a także kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i stany zapalne w organizmie. Dodatkowo szparagi zawierają aminokwas (asparaginę), który wspiera funkcjonowanie nerek i działa jako naturalny diuretyk, pomagając usuwać nadmiar soli i płynów z organizmu. Ponadto szparagi cieszą się opinią jednego z najskuteczniejszych naturalnych afrodyzjaków. Czy można chcieć więcej? Zachecamy by już dziś uwzględnić je w planowaniu menu na weekend!

Spodobał Wam się nasz wpis? Czy szparagi często goszczą na Waszym stole? W jakiej formie najchętniej je przyrządzacie? Zachęcamy do udostępniania naszego wpisu i podzielenia się swoimi sposobami na szparagi w komentarzach! Tymczasem życzymy Wam dobrego dnia i... pędzimy do warzywniaka! 😉