Akademia Dobrego Nastroju

Warzywa na dobry nastrój: STAROPOLSKIE

IDEALNY NA ZIMĘ

TOPINAMBUR

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty trafił do kuchni staropolskiej mniej więcej w XVIII wieku. Jeszcze przed drugą wojną światową zwano go po prostu bulwami. Ceniono go wówczas za delikatny, lekko orzechowy smak, a jako roślinę - za jego mrozoodporność i łatwość w uprawie. Wyparty przez ziemniaki, zniknął ze stołów polskich, ale nie z ogródków - zielone bujne łany kwitnącego na żółto i faktycznie przypominającego małe słoneczniki topinambura można wciąż spotkać na działkach, przy torach kolejowych czy w rowach melioracyjnych. Ostatnio coraz częściej znów pojawia się w sklepach. CUCA poleca pokesperymentować w kuchni, gdy zimą rządzą w niej właśnie warzywa korzeniowe i bulwiaste. Z bulw topinambura można zrobić zupę jarzynową, gotować je, dusić, zapiekać, piec i smażyć. Dobrze smakuje w sałatkach. Nadaje się również na frytki i chipsy. Dzięki obecności inuliny, zalecany jest diabetykom, w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi. Topinambur reguluje również ciśnienie tętnicze, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy.

ZIELONE ŹRÓDŁO WITAMIN

JARMUŻ

Kolejne niestrudzone warzywo, odporne na chłód i mróz, nadające się świetnie do uprawy w ostrym klimacie to jarmuż. Właśnie dzięki tym cechom był dawniej częstym gościem polskich przydomowych ogrodów. Dziś znane są również jego prozdrowotne właściwości, ale ceni się go także za wyrazisty, lekko ostry smak i piękny, intensywny kolor. Jarmuż zawiera duże ilości białka, błonnika i witamin, zwłaszcza C i K oraz z grupy B. Jest też bogatym źródłem cennych pierwiastków, takich jak magnez, żelazo, cynk i fosfor, soli mineralnych, w tym wapnia i potasu oraz antyoksydantów. To niesamowita bomba witaminowo-odżywcza i CUCA rekomenduje szukanie ulubionego sposobu włączania go do swojej codziennej diety. Może w postaci koktajlu? Albo chipsów z piekarnika? Lub jako dodatek do tofucznicy czy ulubionej szakszuki? Nawet niewielka ilość jarmużu sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi mnóstwo dobrego na zimowe miesiące, kiedy akurat tego potrzebuje.

KRZEPIĄCA I PIKANTNA

CZARNA RZEPA

Czarna rzepa (czarna rzodkiew) w starożytności była uprawiana w rejonach Morza Śródziemnego, skąd trafiła na stoły kolejnych krajów europejskich. Była wówczas znana jako środek dodający energii i krzepy do pracy. Natomiast w czasach średniowiecznych odgrywała dużą rolę w żywieniu, jako łatwe w uprawie, powszechnie dostępne warzywo. W XIX wieku jej spożycie zmalało na rzecz między innymi... ziemniaków. Rzepa ma lekko pikantny smak. Nadaje się do sałatek i surówek, doskonale łączy się ze słodkimi owocami bądź warzywami. Warzywo można przygotowywać na różne sposoby: piekąc, gotując, w formie puree, zupy lub potrawki. Systematyczne spożywanie wpływa znakomicie na zdrowie, bo czarna rzepa jest źródłem witaminy PP, C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Jest też wykorzystywana intensywnie w przemyśle kosmetycznym. My w CUCA polecamy jednak by najpierw spróbować jej smaku w kuchni, zanim zaczniemy eksperymentować z czarną rzepą w… łazience. Na zdrowie!

TO NIE WSZYSTKO!

WIELE DO ODKRYCIA

Czarna rzepa, jarmuż i topinambur to zaledwie początek naszej listy trochę zapomnianych, a jakże smacznych i odżywczych warzyw. Bez wątpienia warto poznać także inne. Długie korzenie skorzonery, uroczo zwanej wężymordem, zaskoczą Was szparagowym posmakiem. Pasternak, większy i nieco słodszy kuzyn pietruszki świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup i gulaszu. Liście boćwiny będą ciekawą alternatywą dla szpinaku. Nawet brukiew, często kojarzona z okreami biedy i wojen, kiedy stanowiła podstawę diety ogółu, można "odczarować" za pomocą odpowiedniej obróbki, dobrych przypraw i odrobiny inwencji. Serdecznie zachęcamy Was do eksperymentów!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Użyj poniższych przycisków i życzliwie podziel się z innymi. Może wspólnie odkryjecie smak staropolskich warzyw? Akademia Dobrego Nastroju CUCA zapewnia, że to świetny pretekst, by się spotkać! 🙂