Akademia Dobrego Nastroju

Warzywo na dobry nastrój: DYNIA

WARZYWO MIESIĄCA

SŁONECZNY AKCENT W LISTOPADOWEJ KUCHNI

W CUCA, jako specjaliści od Dobrych Kolorów przez okrągły rok szukamy barwnych inspiracji. Jesienią intuicyjnie szukamy kolorów, które zrekompensują  nam dotkliwy brak słońca. Zapewniamy, że mało które warzywo jak dynia potrafi sprawić, że w szary listopadowy dzień pojawią się w naszej kuchni słoneczne i pomarańczowe akcenty. Dzięki niej trudny miesiąc staje trochę bardziej znośny, a nasz humor - lepszy. Niezaprzeczalnie dynie cieszą oko. Z zewnątrz przybierają niesamowite formy i barwy, a w środku kryją oranżowy miąższ. Niektóre z nich stają się niezwykłymi gigantami - największy dotąd egzemplarz, ważący ponad tonę, wyhodował amerykański farmer z Minnesoty. Ciekawe, cóż to z niej wyczarował w swojej kuchni?

DOBRA RELACJA

WYMAGA ODROBINY ZAANGAŻOWANIA

Relacja z dynią (jak zresztą w przypadku każdej innej relacji!), zależy od stopnia poznania i zrozumienia. Dynia czasami może się źle kojarzyć z mdłym smakiem albo trudną obróbką. Częstokroć nie mamy też na dynię pomysłu. Może dlatego, że nadal trudno jest nam zrozumieć różnice między jej odmianami? Są z pozoru niewielkie, jednak wpływają znacząco na smak i konsystencję potraw. Korzystając więc ze wspaniałego okresu na dynię, warto dowiedzieć się więcej o jej właściwościach, odmianach i sposobach przyrządzania. W kuchennych eksperymentach z dynią świetnie sprawdza się noże, obieraczki i deski CUCA, dzięki którym praca będzie łatwa i przyjemna.

NIEZWYKŁA RÓŻNORODNOŚĆ

BOGACTWO ODMIAN, BOGACTWO SMAKÓW

W naszym koszyku wylądowały trzy odmiany dyni: podłużna piżmowa - o jasnej skórce, okrągła hokkaido - przeważnie mniejsza niż inne, o intensywnej barwie pomarańczowego z akcentami czerwieni oraz pękata muskat - zielona, lekko spłaszczona, o żebrowanej formie. Dynia piżmowa jest łatwa w obróbce, bardziej miękka niż inne. Ma delikatną konsystencję, słodkawy smak. Dzięki temu dobrze smakuje też w deserach. Zawiera dużo płynu. Jej odwrotnością jest mączna i zwarta hokkaido. Łączy ją z piżmową łatwość w krojeniu i szybkość mięknięcia. Co ciekawe, jako jedyna nie wymaga obierania przed włożeniem do piekarnika. Tak: jej skórka mięknie i jest jadalna! Oszczędza nam to dużo czasu. Jest wspaniała jako dodatek do bigosów, wszelkiego rodzaju curry albo czynnik zagęszczający do zup. Bardzo lubimy też spotkania z dynią muskat. Posiada ona niecodzienny kolor i słodki, melonowy zapach. Świetnie sprawdza się w deserach i zupach. Z niej też możemy wykonać dodatek do kakao lub tzw. pumpkin spice latte.

NATURALNY SUPLEMENT

ŹRÓDŁO WITAMINY A

Największą zaletą dyni jest ogromna ilość witaminy A. Występuje ona bowiem jedynie w niewielkiej ilości warzyw, a tu mamy jej mnóstwo! Oprócz tego w dyni kryje się żelazo, potas, fosfor, wapń czy magnez. Można w niej znaleźć również śladowe ilości selenu, miedzi, manganu oraz cynku. Dobrze wpływa na pracę serca, odporność, stan skóry czy nasz wzrok. Mówiąc o dyni, nie wolno nam zapomnieć o jej pestkach. Pestki dyni po brzegi wypełnione są magnezem, cynkiem (ważne!) i błonnikiem, dostarczając nam wielu składników odżywczych. Chrupmy na zdrowie, albo jak my w CUCA - dołóżmy podprażone do kremowej zupy! Przepis na cudowną zupę-krem na sposób tajski podajemy poniżej.

PRZEPIS NA DOBRY NASTRÓJ

ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU

AKCESORIA: ulubione deski, nożyki i większe noże do krojenia, obieraki do warzyw, cedzak, wyciskacz do cytrusów CUCA; papier do pieczenia, blaszka (lub naczynie żaroodporne)

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka purée dyni piżmowej lub muskat (zawiera sporo wody),
  • 1 szklanka purée dyni hokkaido (zagęszcza, jest mączne),
  • 1 dojrzały pomidor,
  • 1 cebula,
  • kilkucentymetrowy kawałek imbiru,
  • 1 - 2 ząbki czosnku,
  • 8 - 10 suszonych liści kaffiru (tajskiej odmiany limonki Citrus hystrix, do dostania w sklepie z produktami orientalnymi) lub garść suszonej trawy cytrynowej,
  • szczypta płatków chili lub czarny pieprz (niekoniecznie, dla chętnych!),
  • olej kokosowy, słonecznikowy lub inny ulubiony,
  • 1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml,
  • 1 - 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 - 2 łyżki soku z limonki lub cytryny.

Opcjonalnie: sól do smaku, kilka suszonych grzybków - dla podkręcenia umami 🙂

Do podania: prażone pestki dyni lub słonecznika albo płatki migdałowe.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Purée z dyni to upieczona w piekarniku dynia, zmiksowana na gładki mus. Żeby je uzyskać, wystarczy piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, pokroić dynię dużym nożem CUCA na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki, a jeśli nie jest to hokkaido - obrać. Następnie nożykami w ulubionym kolorze pokroić na mniejsze kawałki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec do miękkości, czyli przez niecałą godzinę, a na końcu zmiksować. Takie purée można zamrozić (radzimy wkładać do torebek, zważyć i opisać) lub wykorzystywać na świeżo do zup, klusek, ciast oraz deserów. 
  2. Imbir obrać i pokroić na grube plasterki, pomidora pokroić na ćwiartki, cebulę i ząbki czosnku obrać. Na dnie głębokiego woka (lub garnka) rozgrzać olej i dodać liście kaffiru/trawę cytrynową, obraną cebulę w połówkach, płatki chili, suszone grzyby (o ile używamy) oraz imbir i czosnek. Smażyć mniej więcej przez 1 minutę, następnie dodać pomidor, zamieszać i wlać kokosowe mleczko. Przykryć wok i gotować na minimalnym ogniu nie dopuszczając do gwałtownego gotowania przez kwadrans.
  3. Po tym czasie odsączyć przy pomocy cedzaka CUCA twarde przyprawy, a pomidor, czosnek i cebulę przetrzeć przez sito z powrotem do woka.
  4. Dodać dwie szklanki purée z dyni i znowu zamieszać.
  5. Wciąż od czasu do czasu mieszając zupę, podgrzewać ją przez kolejne 15 minut, a na koniec doprawić do smaku solą lub większą ilością sosu sojowego, sokiem z cytryny lub limonki i pieprzem. W razie potrzeby dodać wody do uzyskania wymarzonej kremowej konsystencji.
  6. Podawać z ulubionymi prażonymi pestkami lub płatkami migdałów. Jeśli zaś  macie ochotę na odrobinę magii, zaserwujecie ją w towarzystwie łyżeczek zmieniających kolor MAGIC SPOON HOT. 

Smacznego!

Spodobał Ci się nasz wpis? Udało Ci się wypróbować przepis? Nie zachowuj go tylko dla siebie i życzliwie podziel się z innymi, udostępniając go na ulubionym portalu. CUCA zapewnia, że z dynia najlepiej smakuje w towarzystwie!